Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség megörzése ....

2009.02.16
BELSŐLEG! - Gyógynövénypatika

Epeút- és hólyag-összehúzódási zavarra: fehérüröm, máriatövismag, gyermekláncfű, cickafark, vérehulló fecskefű, articsóka, citromfű, orbáncfű keverékéből érdemes teakúrát tartani.
Epegörcs esetén: borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű keverékét igyuk 3-4 héten át!

Májserkentő és májtámogatóként a következő gyógynövények teája ajánlható keverékek készítéséhez vagy akár önállóan is: gyermekláncfűgyökér, máriatövismag, articsókalevél, borsmenta, cickafark, körömvirág, angelikagyökér, kálmosgyökér, benedekfű, ezerjófű, fehérüröm, tárnics, kurkuma, apróbojtorján, füstike, tarackgyökér, vérehulló fecskefű.

TIPP
Természetesen nem feltétlenül szükséges valamennyi gyógyfüvet beszereznünk és összekevernünk, inkább 3-4-féléből állítsuk össze 4-6 hétre a teánkat, majd készítsünk újabbat, és utána térjünk át annak a használatára!

Bónusz!
Önmagában, szénsavmentes ásványvízzel hígítva vagy aludttejhez, sovány natúr joghurthoz keverve igyunk meg 1-2 dl articsóka-, csalánlevél-, gyermekláncfű- vagy feketereteklevet.
A reteklékúrát kétféleképpen is végezhetjük, attól függően, hogy mennyire érzékeny a gyomrunk.

Ha érzékeny a gyomrunk:
2-3 dl frissen préselt vagy centrifugált reteklevet kell erősen hígítva vagy apránként, lassan és több részletre elosztva 4-5 napig elfogyasztani. Utána tartsunk 2-3 nap szünetet, és 6-8 héten keresztül szünetek beiktatásával újra megismételhetjük a kúrát.

Emelkedő adagú kúra kevésbé érzékeny gyomrúak számára:
1 dl friss reteklével kezdjük a kúrát, 2 hét alatt apránként fokozzuk az adagot, hogy 3 dl-nyi mennyiséget fogyasszunk el 3-4 részre osztva! Majd lassacskán ismét csökkentsük a lé mennyiségét, a kúrát ez esetben is 6-8 hétig folytassuk!

Fogyasszunk sok feketeretket!
 
 
   
 
 
 
 
  GOURMAND TIPP az ananászhoz

Konyhatündérek hasznosíthatják szerencsés fehérjebontó tulajdonságát: fecskendezd friss ananász levét a vastagabb húsdarabokra, hogy bennük a fehérje jellegű kötőrostok elbomoljanak, és a hús jobban átsülhessen.

De Te egyelőre a kilóvesztés pártján állsz. Szerencsére az ideális alak elérése számodra éppúgy nem lehetetlen, mint a friss ananász beszerzése a boltokban.

Friss ananász vásárlásánál mindig ügyelj arra, hogy a sárgát és a kellemes illatút válaszd.

Ha a közepe nagyon fás, távolítsd el, mégpedig úgy, hogy felvágod 4 gerezdre, mint az almát, és utána a kis csónakszerű gerezdekről levágod a héját. Végül a maradék gyümölcshúst kedved szerint kockázhatod.

Az ananász rendkívül lédús, tisztítás közben rengeteg leve csoroghat el; jól teszed, ha egy nagy tálban kezdesz hozzá a feldolgozásához!

Ha Te a gyümölcslé mellett voksolsz, annak készítéséhez kizárólag friss ananászt használj. Legjobb, ha centrifugálod a megtisztított gerezdeket. Kipróbálhatod a gyógyszertárakban kapható kiváló minőségű, igen kíméletes eljárással készült vitamindús ananászlét is.

A ,,mű dolgok" sosem nyernek a valódival vívott versenyben: a konzerv ananász sokkal kevésbé hatásos, mint a friss, mert az előállítási folyamattal együtt járó hőkezelés miatt hiányzik belőle a fő hatóanyaga, a bromelin. A konzerv ananász tehát vacsorák utáni nyalánkságnak tekinthető.

VIGYÁZZ!
Fájó, csípős érzés

Helyesen döntesz, ha friss ananászt fogyasztasz, azonban a mértékletesség betartandó! Dóra hirtelen fogyást szeretett volna elérni, és nem ügyelt arra, hogy egyszerre csak keveset, két-három szeletet egyen a fogyasztó gyümölcsből. Az esti film alatt megevett egy hatalmas, ízletes ananászt, ami a száj nyálkahártyáját tönkretette. A trópusi finomság a szájpadot borító nyálkahártya fehérjéit is elbontotta, és ez a barátnőnknél napokig tartó fájó, csípős érzéshez vezetett.
 
 
 
 
 
 
 
  Fogyasztó növények

Legyen szó csodatevőként tisztelt növényi hatóanyagokkal, ásványi anyagokkal vagy összetett készítményekkel támogatott fogyókúráról, tudnod kell, mitől mit várhatsz: mi az, ami valóban hatásos, és csökkenti a kilóid számát, és mi az, ami csak a diétába vetett hited csökkenti. SEGÍTÜNK!
Fügekaktusz
Ha a fogyasztó gyógynövények színes palettáját szemügyre vesszük, a kilók elleni harc hadvezére a fügekaktusz.
Az Amerikában őshonos növény Kolombusz Kristóf közvetítésével jutott Európába. Az indiánok által termesztett kaktusz évszázadokkal ezelőtt is olyan értékes volt, hogy az ára a jaguárbőrével vetekedett. A dísznövényként is ismert növény szára, az úgynevezett nopál, ehető: főzhető, süthető, grillezhető, - ízét sokan a zöldbabhoz hasonlónak találják. Amellett, hogy a nopál alkoholos koktélok alapanyaga, segítségedre lehet a fogyásban.
A növény magas rosttartalmánál fogva a szervezetedbe bejutott zsírokat, olajokat képes olyan erősen megkötni, hogy azokat a tápcsatorna zsírbontó enzimei nem tudják lebontani, így azok felszívódás nélkül kiürülnek.
A rostok nemcsak zsír jellegű anyagokat, hanem cukrokat is magukkal vihetnek. Élettani szempontból fontos, hogy a kaktusz hatóanyagai a vércukorszintre kedvezően hatnak, valamint
képesek a vér koleszterin- és trigliceridszintjét csökkenteni.
VIGYÁZZ!
A kaktuszkészítményekkel véghezvitt fogyókúra kellemetlenségeként a zsírok távozásával összefüggő gélszerű széklet említhető meg.
Zöldtea
Örökzöld a fogyasztószerek között. Amikor 5000 évvel ezelőtt a kínai császár egy teacserje alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében és csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalta, hogy a keletkezett ital felettébb kellemes ízű. Olyannyira finom, hogy hamarosan termeszteni kezdték, és az az 1500-as években elindult világhódító útjára.
A fekete teával szemben a zöldtea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását, így sértetlenül benne maradnak az antioxidáns hatású polifenolok. A zöldtea többféle módon segíti a fogyást:
zsírégető hatású,
csökkenti az étvágyat,
a zsírok felszívódását és
elősegíti az energialeadást.
Napi öt csésze tea vitamin- és ásványi anyag tartalma a szervezet napi szükségletének jelentős hányadát fedezi.
VIGYÁZZ!
Koffeintartalma miatt azonban légy mértéktartó a fogyasztásával!
TIPP
Adagolás szempontjából előnyösebb, elkészítését tekintve pedig kényelmesebb, ha a zöldteát komplex, azaz többféle hatóanyagot tartalmazó készítmény formájában szeded.
A zöldtea-készítményeket étkezés közben egy nagy pohár vízzel vedd be.
Mályva
A fogyókúrában gyakran használt növények között szerepel a mályva is. A növény régóta ismert gyulladáscsökkentő és immunrendszert erősítő hatásáról. Különféle mályvafajok levele és gyökere rendelkezik ezzel a jótékony hatással, aminek a hátterében a növényben található nyálkaanyagok, immunrendszert stimuláló cukrok állnak.
FONTOS!
Valamennyi nyálkaanyagot tartalmazó gyógynövényből, így a mályvából is, nem főzéssel vagy forrázással kell teát készíteni, hanem alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 60 oC-on történő áztatással! Csak ez az eljárás kíméletes kellőképpen a hatóanyaghoz, és nem bontja el azt.
A súlycsökkenés oka nagyon egyszerű, néhány kiadós hasmenés viszi el a nem kívánt kilókat; emellett semmilyen más, a szakirodalomban leírt, kísérleteken tapasztalt és bizonyított fogyasztó hatással nem rendelkezik a növény. Sok esetben már 2-3 deciliter tea elfogyasztása után is hasmenést tapasztalhatsz. Óvatosnak kell azonban lenned, ha a mályvateával szeretnél karcsúsodni, mert egyes, arra érzékeny egyénekben akár hascsikarásokkal, görcsökkel is járhat a tea fogyasztása.
Ginzeng
Ha általános csodaszert keresünk, elsők között találjuk meg a ginzenget. A gyógyszertárak és drogériák teáspolcain nagyon gyakran a mályvatea kísérő komponenseként található meg a ginzeng. A fogyókúra során intenzív anyagcserére késztetett szervezet nem csak kilókat, hanem rengeteg vitamint és ásványi anyagot is veszít. A ginzeng segít, hogy a szervezeted ezeket a veszteségeket átvészelje és a megpróbáltatások ellenére is tökéletesen egészséges maradjon.
Tarkabogyó
Mikor eszünk, kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ami nem mindig használódik el energiaként, így az a májban, valamint az izomszövetben glikogénként elraktározódik. Ha a glikogénraktárak megtelnek, a többletkalória zsírrá alakul, szemtől szembe helyezve minket a plusz kilókkal. A hidroxi-citromsavat (HCA) az egzotikus, Ázsia trópusi dzsungeleiben honos tarkabogyó gyümölcsének héjából vonják ki. A HCA hatásának alapja, hogy megakadályozza a ,,felhasználatlan" kalóriák zsírrá alakulását, ezáltal csökkenti a nemkívánatos zsírfelhalmozódást. Ha aktív életmódot folytatsz, használhatod a HCA-készítményeket, hogy elősegítsd a zsírvesztést, és hogy növeld az energiaszinted. Másrészt használhatod azért is, amiért olyan sokan mások: csökkenti az étvágyad.
Kitozán
A HCA hatása fokozható a vele együtt szedett tengeri rákok páncéljának kivonatát tartalmazó, 100%-ban természetes alapanyagú rostfélével, a kitozánnal. Ez az anyag pozitív töltéssel rendelkezik, amelynek azért van jelentősége, mivel a gyomorban található zsírok negatív töltésűek. Az ellentétes töltésnek köszönhetően a ,,zsírmágnes" mintegy magához vonzza és megköti a gyomorban levő zsírokat, gátolván azok későbbi, plusz kilók formájában történő ,,hasznosulását".
Ananász
A fogyókúrában valóban hatékony növények között nem szabad elfeledkezned az ananászról sem. Hogyan is hat az ananász? Tudományos kísérletek sora bizonyítja, hogy az ananász gyorsítja a fehérjék emésztését. A gyümölcs ugyanis a bromelin nevű fehérjebontó enzimet tartalmazza, ami lehetővé teszi, hogy a sztárdiéták fontos alkotóeleme legyen. Az ananász népszerűsége a plusz kilók támogatóinál, a szakácsok körében is nagy.
 
 
 
 
 
   
 
  Tévhitek a fitneszteremben

Előfordult már Önnel, hogy alig tudta magát elvonszolni edzésre, és amikor hazaért, nem jobban, hanem épp ellenkezőleg, még fáradtabbnak érezte magát? Kétség kívül nem rajong az edzésért. Mi a csudát élveznek benne mások?

Kinek van kedve egy kemény edzés után rosszul éreznie magát? Mások mind virulnak, amikor végeztek... Valami baj van velem? - teszi fel a kérdést. Elképzelhető, hogy Ön is azok közé tartozik, akik nem a megfelelő módon edzenek, vagy elavult fogalmaik vannak a fitneszről. Milyen hibákat követhet el?
1, Órákat kell a fitnesz-teremben töltenem, hogy tökéletes alakom legyen.

Nem igaz. Már harminc perc közepes intenzitású edzés például szobabiciklin vagy sztepperen elég ahhoz, hogy ne hízzunk el. Nyugodtan sutba vághatjuk azt az ürügyet, hogy nincs időnk edzeni. Munka vagy iskola után ne a TV előtt kössön ki, hanem iktasson be egy rövid edzést, akár otthon is, hiszen az otthoni fitneszgépek, kondigépek választéka szinte végtelen.
2, A zsírégetéshez intenzíven kell edzeni.

Az intenzív edzés testépítőknek és sportembereknek való. Hovatovább a túl intenzív erőkifejtés nem is tesz jót. A nagy erőkifejtés ugyanis kevesebb kalóriát éget el, mivel az edzés közben fellépő oxigénhiány megakadályozza a zsírégetést.
3, Nehéz súlyokat kell emelgetnem ahhoz, hogy szép, szálkás izmaim legyenek.

Nem igaz. Meg van lepve? A kulcs nem a nehézségi fokozatban, hanem a technikában rejlik. A jó technika és az odafigyelés az a két faktor, amelyek hozzásegítenek a szép, szálkás izomzat eléréséhez.

Ha attól fél, úgy fog kinézni, mint Schwarzenegger, ne súlyzózzon olyan sokat, hosszú éveken át kellene edzenie ahhoz, hogy hatalmas izmai legyenek. Ehelyett válassza inkább formás, szálkás izmokat, kisebb súlyokkal súlyzózzon és a kevesebb edzést.
4, Ha nincs izomlázam, nem edzettem eleget.

Épp ellenkezőleg: ha égető izomláza van, valamit rosszul csinál. A fájdalom ugyanis éppen arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Akárcsak a betegség. Ha mindene fáj, a teste azt jelzi, beteg. Ugyanez vonatkozik az edzésre.
5, Nincs szükségem személyi edzőre.

De igen. A személyi edző az egyetlen, aki el tudja magyarázni, hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat. Jól és hatékonyan szeretne edzeni, ugye? A rosszul végzett gyakorlatok többet ártanak, mint használnak, ráadásul pocsékolja velük az idejét.
6, Nem sportolásra születtem.

Ez pusztán ürügy. Mindannyian arra születtünk, hogy szép legyen a testünk. A feladatunk annyi, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Tehát futás az edzőterembe, válassza ki még ma a megfelelő fitneszgépet!
7, Az edzés előtti étkezés káros.

A nagy karácsonyi vacsora után valóban nem ajánlatos edzésre menni, de egy kevés kalória bevitel sportolás előtt csak használ. Majszoljon el egy szelet kenyeret vagy egy kis édességet, banánt vagy műzliszeletet. Ne feledkezzen meg a folyadékról sem. A szomjúság érzés a kiszáradásra figyelmeztet.
8, A felülésektől feszes hasam lesz.

Sajnos nem. De ne essen pánikba. A felülés nagyon jó a hasizmok erősítésére és formálására. A felülések széppé varázsolják a hasfalat, bár zsírt valóban nem égetnek. A szép has érdekében tehát végezzen felüléseket. A leghatékonyabbak ebből a szempontból azok a hasizomerősítő gépek, amelyek védik a gerincét és elősegítik a megfelelő tartást hasizomerősítés közben.
9, Mivel edzésre járok, többet ehetek.

Sajnos nem. Egyen ugyanannyit, mint azelőtt. A fogyókúra alapszabálya továbbra is az, hogy kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit elfogyasztunk.
10, Mindenki engem bámul.

Senki sem bámulja. Az emberek magukkal foglalkoznak az edzőteremben: szépülni szeretnének és relaxálni. Ha hatékonyan akarják kihasználni az idejüket, hatékonyan is kell edzeniük. Ebbe pedig nem fér bele, hogy a nőket bámulják.

Ha a férfiak bámulják, tekintse bóknak. És ha tetszik a szempár tulajdonosa... Nos, azok, akik rendszeresen sportolnak, általában kiegyensúlyozottabbak, és magabiztosabbak. Sosem lehet tudni, talán Önre is rámosolyog a szerencse.
 
 
 
 
 
 
 
  Egészséges étrend?

Hatalmas üzlet manapság olyan ,,élelmiszereket" gyártani, amiknek az elfogyasztásával azt az illúziót kelthetjük, hogy finom, ízletes ételeket eszünk, közben pedig fűrészporral, pamuttal, mesterséges, ételhez kísértetiesen hasonlító dolgokkal tömjük magunkat...

Az ipar, amely tulajdonképpen hasznos termékeket állít elő, minden
energiáját arra fordítja, hogy eltávolítsa termékeiből a hasznos tápanyagokat. Tengernyi szabadalmat nyújtanak be olyan élelmiszerekre,
amelyek a szervezet számára feleslegesek. Imitált élelmiszerek, kalóriaszegények, zsír- és fehérjementesek. Annál jobb, minél kevesebb tápértékkel rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé. Különböző ízfokozók, és aromák segítségével érik el, hogy a vásárló azt hiheti, füstölt sonkát eszik, tyúkból készült húsleveskockból készíti a levesét, vagy pl. eperrel dúsított joghurtot eszik, holott köze sincs a terméknek a megnevezéséhez.

Az ehető és az ehetetlen határa megszűnt!

A fűrészpor eleddig az ember számára fogyaszthatatlan volt, mégis eperaromát állítanak elő belőle. Egy kis fűrészport elkeverünk alkohollal, vízzel és néhány egyéb összetevővel. Mindezt egy kicsit főzni kell, és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk. Kicsit megváltoztatott receptúrával a fűrészpor málnaaromaként is szolgálhat, képes azonban akár a kakaóra, a csokoládéra vagy a vaníliára is megtévesztően hasonlítani.

A Food Ingredients Specialities nevű Nestlé-leányválalatnál például
mogyorómaradékot és búzasikért vesznek, majd hozzáöntenek sósavat és
nátronlúgot. A készítmény lehet szalámi- vagy disznóhús ízű, üvegekbe
töltik, és ízhelyettesítőként adják el.

A citromsavat például, amely a legfontosabb ízanyagok egyike többek között a frissítő italokban, mint a cola is -, ma szinte kizárólag penészgombák és talajbaktériumok váladékából nyerik. Ki akarna a gyárakban nehéz munkával citromot facsarni, amikor egy bacilus vagy penészgomba sokkal takarékosabban kiköpi vagy kibocsátja a friss savat.

Némely füstölt sonka különleges finomságnak számít, a füstölt lazac egyenesen ínyencségnek. Az ilyen füstölt áru meglehetősen drága a körülményes füstölési eljárás miatt. Elmés vállalkozók ezért azzal az ötlettel álltak elő, hogy a füstölést egyszerűen el lehetne hagyni, és helyette a zuhanyt alkalmazni, az álárut pedig jó drágán eladni. Az ily módon kispriccelt íz fantom. Virtuális élmény. A füstölt lazac" nincs megfüstölve, nem tartható el tovább, de olyan az íze, mintha...

A Knorr Tyúkhúsleves csigatésztával nevű terméke 2 gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több mint 7 gramm eredeti tyúknak felel meg. Természetesen nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből tyúk-ízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A Knorr képes erre egy gramm
aromával, a gyári ízzel.

A Maggi is hasonlóképpen csinálja. Az úgynevezett Marhahúslevesbe literenként 2,3 gramm marhazsiradék és minimum 670 milligramm húskivonat kerül. Tulajdonképpen túlzás a készítményt az elenyésző mennyiségű, milligrammos nagyságrendű húskivonat után elnevezni.

Az új alapanyagok keresése közben az amerikai konszern, a Procter & Gamble minden kreativitását latba vetve az emberi fogyasztásra alkalmassá tette a mindeddig csak alsónadrágok és trikók előállítására használt pamutot. A növény rostjai ugyanis a kenyérben rostos anyagként szolgálhatnak. Ez azután kalóriaszegénynek számít, ami különösen egészséges...

Nézd meg hát alaposan mit teszel a családi asztalra, mert ,,kész átverés show", ha feldolgozott élelmiszereket vásárolsz! Ne dőlj be a csábító külsőnek, néha a ,,ronda de finom" kategóriával sokkal jobban jársz...


 
 
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.